Online sollicitatiegesprek: de do’s en don’ts

februari 9, 2021 460 views

Naast dat het Coronavirus invloed heeft op ons dagelijks leven heeft het ook het sollicitatie proces veranderd. Sommige onderdelen van het proces zijn een stuk makkelijker en efficiënter geworden, andere geven wat meer kopzorgen. Hier bespreken we het belangrijkste onderdeel: het online sollicitatiegesprek!

In deze periode wordt het face-to-face contact vaak verschoven naar een online optie. Dit is dus het moment om de juiste indruk achter te laten. Dit lukt niet als je het gesprek op dezelfde manier aangaat als bij een on-site interview. Face-to-face is gewoon anders dan digitaal en hier moeten we mee dealen. Onderstaande tips kunnen het verschil maken in jouw online sollicitatiegesprek.

Kleding tijdens een online sollicitatiegesprek

Under- of overdressed is allebei natuurlijk niet goed. Of het nu een face-to-face interview of online sollicitatiegesprek is. Normaal gesproken hou je rekening met de functie en het bedrijf voor de kledingkeuze, je eigen stijl hoort daar uiteraard bij. Nu wordt er nog één key component toegevoegd: je zit thuis achter de computer. Jasje dasje is dus uitgesloten! Kleed je volledig in een smart casual outfit. Hierdoor kom je in de juiste mindset, geef je een boost aan je zelfvertrouwen, maar erken je ook dat je gewoon thuis zit. Belangrijks is wel dat je een complete outfit draagt. We willen natuurlijk vermijden dat dat je halverwege het gesprek moet opstaan en je potentiële werkgever ziet dat je onder de gestijlde bovenkant een trainingsbroek draagt. Ga daarnaast voor effen kledij en neutrale kleuren, deze komen het meest professioneel over. Denk verder ook na over je oortjes. Een grote game headset zou ik je niet aanraden.

Online sollicitatiegesprek

 

Waar kijk ik naar

Geen idee waar je moet kijken tijdens je interview? Kijk recht in de camera naar je gesprekspartner, zo kom je geïnteresseerd over en lijkt het alsof je je gesprekspartner recht in de ogen kijkt. Vergeet natuurlijk ook je houding niet: zit rechtop en niet te ver van de camera. Zo stimuleer je oogcontact en kan de interviewer je gezichtsuitdrukking beter zien. Zorg ervoor dat je bovenarmen in beeld komen en dat er ruimte boven je hoofd is. Hierdoor wordt het zichtbaar als je met armen en handen je verhaal ondersteunt. Dit komt bij je potentiële werkgever veel actiever over. Voorkom dat er alleen een pratend hoofd in beeld is. Dus kijk voor je interview hoe je in beeld komt en of je hier tevreden mee bent.

 

Jouw achtergrond bij een online sollicitatiegesprek

De achtergrond en omgeving zegt veel over je. Niemand verwacht eenzelfde professionele achtergrond als dat je in een kantoor zou hebben. Het belangrijkste is dat er geen afleiding is zowel van je achtergrond als van de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een neutrale muur of netjes opgeruimde kast als achtergrond. Zorg er verder dat je in je gespreksruimte niet gestoord kan worden. Met kinderen in huis kan dit een hele opgave zijn. Controleer voordat je het gesprek start via de webcam of de lichtinval en dergelijke wel goed zijn. Zo voorkom je dat je niet goed zichtbaar in beeld komt. Mocht het niet lukken met de achtergrond of dat je alleen rust kan vinden in het kleinste kamertje van het huis, benoem het aan het begin van het gesprek of maak er een grapje over. Veel mensen zitten met hetzelfde probleem en zullen er begrip voor hebben.

 

De techniek

Technische problemen kunnen altijd voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd de noodoplossing klaar hebt staan: het telefoonnummer waar je rechtstreeks je gesprekspartner op kan bereiken. Want als alles echt online in de soep loopt dan is bellen de enige manier om direct contact te hebben. Dan kun je effectief en gezamenlijk naar een oplossing kan zoeken. Verder is het altijd verstandig om je apparatuur ruim van tevoren te testen en bijvoorbeeld een dry run te doen met een vriend. Als er een slechte verbinding is tijdens het online sollicitatiegesprek, meld het zo snel mogelijk en geef duidelijk aan dat je een vraag niet hebt verstaan of belangrijke informatie hebt gemist. De wereld vergaat niet, je hebt alleen even technische problemen! Dit overkomt iedereen en door er rustig en open mee om te gaan maak je juist een goede indruk.

The end!

Het einde van het gesprek gaat zoals bij elk ‘normaal’ sollicitatiegesprek. De belangrijkste punten worden samengevat en de vervolgstappen en planning besproken. Bedank voor het aangename gesprek en neem afscheid. Dit is altijd het ongemakkelijkste moment via zoom. Face-to-face is het geven van een hand en de ruimte uitlopen een duidelijke markering als einde van het gesprek. Bij een online sollicitatiegesprek kan dit niet. Zorg digitaal wel voor een vriendelijk, maar duidelijk einde: wens iemand een fijne dag en beëindig jouw online sollicitatiegesprek in een vloeiende beweging zonder twijfel. En hoe leuk het ook is. Zwaai niet!

 


Op zoek naar een baan? kijk snel naar onze openstaande vacatures

Meer over Boris Kusmirak

Boris is gespecialiseerd in werving en selectie