Onlangs kwam ik op de site van Harvard Business Review twee interessante artikelen tegen van Whitney Johnson. Vandaag zal ik ingaan op het artikel over de S-Curve (product/business ontwikkelingscurve) en hoe je deze kan gebruiken voor je eigen persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. In de volgende blog zal ik ingaan op hoe je mensen aanneemt en binnen je organisatie verder ontwikkeld op basis van het S-Curve principe. Maar nu eerst de S-Curve en je persoonlijke ontwikkeling op basis van het HBR artikel: “Throw your live a curve – Whitney Johnson”.
De S-Curve
De meest van ons kennen de S-Curve uit de economie lessen op de middelbare school. Het heeft betrekking op product of een business lifecycle. In deze gevallen gaat de S-curve altijd als volgt. Een vlakke start, de eerste klanten en/of investeerders melden zich. Dan volgt er een zeer snelle groei en ontstaat een dominante positie in de markt. Na de langzame start gevolgd door de snelle groei, ontstaat er een punt waarop er bijna geen groei meer plaats vindt. Dit is het einde van de S-curve en is er sprake van een voldane (saturated) markt. In het ergste geval volgt op dit punt een krimp.
De truc voor een bedrijf is natuurlijk om tijdens de snelle groeifase al een plan te maken voor het moment dat de groei afneemt en te zorgen dat het bedrijf eigenlijk meteen een nieuwe S-curve inspringt. Dit kan een innovatie zijn of een “pivot” in een andere richting of toevoegingen aan het huidige product. Zo ontstaat er een S-curve op een S-curve. Een voorbeeld hiervan is Facebook zoals in onderstaande afbeelding te zien is.
Als je naar Facebook kijkt nam het bedrijf op het moment dat de groei afnam een stap om een nieuwe S-curve starten. Eerst de overname van Instagram, gevolgd door die van Whatsapp. Beide stappen zorgden voor een grote toename van Facebook gebruikers en zo ontstond er een nieuwe steile groei curve.
De S-curve en je carrière
Bovenstaande is natuurlijk economische basiskennis. Wat mij onbekend was, is dat de S-curve ook voor je carrière en persoonlijke ontwikkeling van toepassing is. En bij werkgevers de ogen kan openen hoe je het talent binnen je bedrijf managed. Om een constant lerende organisatie te realiseren zal je namelijk eerst de persoonlijke S-curve van je personeel moeten begrijpen.
Volgens het HBR artikel van Juan Mendez en Whitney Johnson beginnen we op het moment dat we met een nieuwe baan starten of skill ontwikkelen met een trage toename van expertise en kunnen. Vervolgens ontstaat er een steile groei in de persoonlijke ontwikkeling. Daarna komen we in de expert fase en vlakt de curve af.
Volgens het onderzoek heeft dit zelfs invloed op hoe we ons voelen. Het begint met een worsteling en een onrustig gevoel. Tijdens de groei-fase betaalt dit gevecht zich uit en verdwijnt langzaam maar zeker de onrust. Hoe dichter we daarna bij het de expert fase komen, hoe langzamer de groei. Dat zorgt ervoor dat onze positieve gevoelens over ons eigen kunnen dalen. De thrill ride is zogezegd over.
De truc (net zoals met een bedrijf en hun product of business lifecycle) is om op het moment dat de groei afneemt over te springen naar een volgende S-curve. Dit hoeft niet zo rigoureus te zijn dat je je hele leven moet omgooien. Vaak is het heel goed mogelijk om binnen je huidige bedrijf of functie een nieuwe curve op te pakken. Denk hierbij aan nieuwe verantwoordelijkheden, taken, teamsamenstellingen of functies.
Redelijk snel wordt aangenomen dat een nieuwe S-curve alleen in een hogere functie ligt, een zogenaamde verticale verplaatsing. Deze aanname is niet juist, een horizontale verplaatsing heeft hetzelfde effect. De essentie is dat er in de volgende stap gevraagd wordt om nieuwe kennis en kunde op te doen. Carrière maken zorgt dus zeker niet altijd voor een nieuwe S-curve.
De huidige tijd kenmerkt zich door steeds snellere veranderingen. De tijd om ons aan te passen en een nieuwe curve te starten worden steeds korter en korter. Er wordt inmiddels van je gevraagd dat je constant leert werken met nieuwe technieken en ontwikkelingen. Om relevant te blijven wordt er van je verwacht dat je meegaat in de cultuur van ‘een leven lang leren!’
Dus zoals de schrijvers van het artikel stellen: “Het grootste cadeau dat je jezelf kan geven in deze toenemende zig-zag (veranderende) wereld is de kracht om steeds van S-curve naar S-curve te springen”.
Conclusie
De S-curve gaf mij in retrospectief veel inzichten. Als ik een nieuwe uitdaging, baan of functie begin loopt het namelijk altijd op dezelfde manier. Eerst de wittebroodsweken, een kleine maand is alles leuk en nieuw, hierna komt een harde leerschool die ik altijd te lang vind duren en waarin ik ogenschijnlijk weinig vooruitgang boek. Dan wordt ik beter en beter en groei naar ‘koning van de zaak’. Als laatste stap, slaat de verveling toe en ik ga na een tijdje op zoek naar nieuwe uitdaging. Dus een nieuwe curve!
Het is dus belangrijk dat je jezelf en je werknemers ‘lerend’ houdt en gecontroleerd van S-curve naar S-curve laat springen. Hoe je hierop mensen aanneemt en mensen aanstuurt vertel ik in de volgende blog post.
Op zoek naar een baan? kijk snel naar onze openstaande vacatures
Meer over Boris Kusmirak
Boris is gespecialiseerd in werving en selectie
Bron
Harvard Business Review:
Throw Your Live a Curve – Whitney Johnson